Aktualności
1 czerwca uruchamiamy zapisy na kursy letnie. W naszej wakacyjnej ofercie znajdują się:
- tradycyjny rozwój 4 kompetencji dla Słuchaczy na poziomie A1/A1.1
- kurs "letni francuski": podtrzymanie znajomości języka dla Słuchaczy na poziomie od A2.2 do B2
- zajęcia "francuski kreatywnie": nauka francuskiego połączona z rysunkiem, piosenką oraz zabawą
Początek kursu z chwilą utworzenia się grupy (minimum 3 osoby). Formuła zajęć do ustalenia.
Kontakt: sekretariat@aftorun.pl lub 531 319 149
W dniach od 7 do 12 maja br kontakt z AF tylko mailowy. Za utrudnienia przepraszamy.
DELF Prim :
zapisy: od 14 lutego do 15 kwietnia br
egzaminy:
- pisemny : 18 maja br o godz. 9.00 / wszystkie poziomy A1.1., A1 i A2
- ustny : 18 maja br po egzaminie ustnym i przerwie około 30 minutowej
DELF Tout Public:
zapisy: od 22 kwietnia do 20 maja br
egzaminy:
- poziomy : A1 i A2 : 20 czerwca
- poziom : B1 : 21 czerwca
- poziom : B2 : 22 czerwca
- poziom : C1 : 23 czerwca
- poziom : C2 : 24 czerwca
Zapis na egzamin: obowiązkowo wypełniony poprawnie Formularz zgłoszenia - można pobrać ze strony + opłata za egzamin (potwierdzenie dołączone do formularza)
Terminy zapisów są nieprzekraczalne!
W dniu 14 marca br sekretariat będzie nieczynny. Zapraszamy do kontaktu mailowego. Przepraszamy.
Co powiecie na sentymentalny spacer po Placu Pigalle? Albo filiżankę kawy w paryskiej mansardzie lat 70-tych? Zapraszamy na koncert 5 marca 2022 r. Wśród znanych szerokiej publiczności utworów, usłyszymy najpiękniejsze piosenki takich artystów jak: Edith Piaf, Charles Aznavour, Enzo Enzo, Joe Dassin, ZAZ czy Claude François. Program Natalii Lubrano z akompaniamentem Sceny 104 stanowi ukłon w stronę największych nazwisk tworzących obraz francuskiej muzyki.
Sala Wielka Dworu Artusa w Toruniu
Bilety dostępne w kasie Dworu Artusa
młodzież szkolna, studenci, seniorzy: 40zł
https://fb.me/e/1j1hd2x7s
Zapraszamy po odbiór dyplomów z sesji 202105E (DELF Prim) oraz z sesji 202106T (DELF)
2 lutego, to święto naleśników we Francji - znane pod nazwą "la Chandeleur",
Une date fixe dans le calendrier qui correspond au délai de 40 jours après Noël. Le terme de Chandeleur vient de « fête des chandelles ».
Okrągłe i złociste naleśniki symbolizują słońce i zbliżający się koniec zimy. Une vieille coutume stipule qu'il est courant de faire sauter plusieurs fois de suite la première crêpe afin de conjurer le mauvais sort pour l'année à venir. Et une vieille tradition paysanne rapporte qu’ils avaient coutume de le faire de la main droite en tenant une pièce de monnaie dans la main gauche afin d'attirer sur eux bonheur et prospérité...
W poniedziałek 7 lutego br sekretariat AF będzie nieczynny.
We wtorek 8 lutego będzie czynny do godz. 19.00
Instytut Francuski w Polsce wraz z Ośrodkiem Kultury Francuskiej i Stowarzyszeniem Polskich Romanistów "Plejada" zaprasza do wzięcia udziału w czwartej edycji konkursu "Mój doktorat w 180 sekund". Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do 19 lutego.
Na czym polega konkurs? Jest okazją dla doktorantów do zaprezentowania pracy naukowej szerokiej publiczności. Prezentacja prowadzona jest w języku francuskim, a każdy uczestnik może na to poświecić nie więcej niż 180 sekund, mając do dyspozycji tylko jeden slajd.
Tematyka prezentacji? Dowolna, zagadnienia matematyczne, biologiczne, architektoniczne czy literatura. Wszystkie dziedziny są akceptowane.
Zapraszamy do odwiedzenia strony Ambasady Francji w Polsce. Dnia 10.12.2021 odbędzie się konferencja online Francja-Polska 80': więzi, świadectwa, działania.
Szczegóły znajdziecie:
https://pl.ambafrance.org/Francja-Polska-80-wiezi-swiadectwa-dzialania
https://pl.ambafrance.org/La-France-et-Solidarnosc-au-cours-des-annees-1980-relier-temoigner-et-agir
Une proposition de plat/dessert. Dzisiaj przepis na „prawdziwe” naleśniki francuskie według Paul Bocuse *
(przepis w języku polskim poniżej)
Crêpes françaises à la Paul Bocuse
1 c. à s. de sucre en poudre
Faites fondre le beurre. Dans un saladier, versez la farine, le sucre, le sel et les œufs, ajoutez-le lait et mélangez délicatement au fouet, puis ajoutez le beurre. Laissez reposer la pâte pendant 1 heure. Faites chauffer une poêle avec un peu d’huile, versez une louche de pâte, faites dorer, puis retournez la crêpe. Laissez cuire encore quelques instants, puis renouvelez l’opération jusqu’à épuisement de la pâte.
Cette recette est issue du livre "Best of Bocuse" publié aux Éditions Alain Ducasse.
*Paul Bocuse : né le : 11/02/1926, décédé le : 20/01/2018, un grand chef cuisinier français parmi les plus célèbres du monde, un des maîtres de la cuisine traditionnelle et de la grande cuisine, il a révolutionné la gastronomie française, remis la cuisine au premier plan et a gardé ses 3 étoiles au Guide Michelin depuis 1965; il a fondé les Bocuse d'Or en 1987, un des plus prestigieux concours de gastronomie au monde. Selon lui „L’assiette à 100%. L’accueil aussi. Mais la qualité de l’accueil d’abord. Il faut manger. Quand je passe à table, je mange. Et quand je suis dans mon lit, je dors. Voilà tout."
Składniki : (15 porcji) :
Rozpuść masło. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i jajka, dodaj mleko i wymieszaj, delikatnie ubijając. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Pozostaw „do odpoczynku” na 1 godzinę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wlej 1 chochlę/dużą łyżkę ciasta. Należy smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego !
Przepis pochodzi z książki „Best of Bocuse” , wydawictwo Alain Ducasse
Od 1985 roku, w każdy trzeci czwartek listopada, przypada tradycyjnie święto wina z regionu Beaujolais. Młode, czerwone wino powstaje ze szczepu Gamay, z ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to szczep francuski przystosowany do ubogich gleb o granitowym podłożu.
Zapraszamy do degustacji i odkrycia smaku tegorocznego Beaujolais Nouveau! Więcej informacji i zdjęć w kolejnych postach.
fot.:cuisineaz.com
Une proposition de dessert dominical.
La tarte aux poires – vous reconnaissez ce gâteau sans doute, car les tartes à la française ont déjà conquis la Pologne. Mais, pour celle-ci on vous propose une astuce qui la rend encore plus délicieuse. Faites fondre le chocolat au bain-marie puis naper le fond de tarte. Essayez et régalez-vous!
fot.: prywatne archiwum
Prix Goncourt 2021 attribué!
Najbardziej prestiżowa nagroda literacka we Francji Prix Goncourt 2021 została przyznana 3 listopada i tak jak zwyczaj stanowi, jury ogłosiło swój werdykt w samo południe z restauracji Drouant, która znajduje się w 2 dzielnicy Paris.
Zdobył ją pisarz pochodzenia senegalskiego Mohamed Mbougar Sarr za swoją książkę « La Plus Secrète Mémoire des hommes ». Czwarta powieść tego młodego pisarza (31 lat) była zdecydowanym faworytem w wyścigu do nagrody. Jak ją określają krytycy jest to powieść o pochwale egzystencji, literaturze, wibrująca sensualnością, wymagająca dla czytelnika, dotykająca także kwestii politycznych, a momentami też śmieszna.
fot.: jeuneafrique.com
Z przyczyn technicznych od nas niezależnych, projekcja opery „Carmen” Georges’a Bizeta odbędzie się w terminie późniejszym. Więcej informacji wkrótce.
Poniedziałek: 16.00-19.00
Wtorek: 14.00-17.00
Środa: 15.00-17.00
Czwartek: 14.00-17.00
Odbiór dyplomów DELF z sesji letniej 2021 najwcześniej pod koniec września.